Belcanto

Expositie RAVAGE 'Belcanto'
(3 november t/m 13 december 2019)

 Schilderijen en tekeningen


Atelier RAVAGE met op de ezel ‘Tosca quitte Castel Sant’ Angelo’,
2019, olieverf/doek, 147 x 97 cm. Foto: Laurent Critot.
 

 

Na een ruim veertigjarige carrière presenteerde Museum Arnhem in 2017 een grote overzichtstentoonstelling van RAVAGE. Het kunstenaarsduo RAVAGE en Arnhem onderhouden al decennialang nauwe banden. De jonge studenten Clemens Rameckers en Arnold Van Geuns ontmoetten elkaar begin jaren zeventig op de Arnhemse kunstacademie (tegenwoordig ArtEZ).

De twee ontwerpers, geboren in het zelfde jaar, zelfde maand en zelfde week, rondden in 1976 de kunstacademie af waarna zij zich in Arnhem als zelfstandige ontwerpers vestigden en een modegalerie startten. Door het samenvoegen van stukken van hun achternamen ontstond de naam RAVAGE (Clemens RAmeckers and Arnold VAn GEuns). De relatie, een totale samenwerking, bood kansen op een nieuw perspectieff op creativiteit en vrijheid, zonder dat één van de twee kunstenaars iets claimde. Gelijkwaardigheid en hechte samenwerking met als resultaat een oeuvre als Gesamtkunstwerk. In 1976 sprongen zij in het diepe door zich in Parijs te vestigen, vooralsnog onbekend in de Franse hoofdstad en gebrekkig Frans sprekend. In Parijs bouwde het duo een internationale reputatie op in de beeldende kunst, mode en vormgeving.

Het uitgangspunt van de symbiotische samenwerking was zeker niet vernieuwing om de vernieuwing. In plaats daarvan ‘ontleden’ deze geschiedenisfanaten elementen uit het verleden om ze vervolgens weer samen te smeden tot een anarchistische mix van stijlen die een eigen stijl werd. Dit persoonlijke eclecticisme ligt aan de basis van uiteenlopende disciplines, zoals mode, meubelkunst, keramiek, glas, beeldende kunst en ook architectuur. RAVAGE’s veelzijdige oeuvre wordt gekenmerkt door eruditie, humor, gevatheid en relativeringsvermogen. De afzonderlijke objecten lijken uit het verleden te zijn opgedoken, als ‘objets d’arts’ die nooit hebben bestaan…

Typerend voor het oeuvre van de mannen van RAVAGE is de fascinatie voor ernstige thema’s, zoals oorlog en vrede, de dood en het lijden van de mens. Op de nieuwe tentoonstelling ‘Belcanto’, waarin de opera een hoofdrol speelt, is dat niet anders. Tenslotte wordt in de opera groots en meeslepend, consequent met veel drama, het leed maar ook de liefde in de wereld bezongen. Zwaarwichtige thematiek en lichtvoetigheid houden elkaar in evenwicht en versterken elkaar, waarbij het verleden wordt getransponeerd naar de actualiteit. Daarbij zijn de nieuwe schilderijen stilistisch wederom een perfecte combinatie van Franse overdaad en Hollandse nuchterheid. Ook voor de expositie ‘Belcanto’ geldt ‘Les extrêmes se touchent’ (‘De extremen raken elkaar’).

 

 

Contactgegevens

Nieuwegracht 53
3512 LE Utrecht

+31 (0) 651453501

info@galeriequintessens.nl

openingstijden: woe. t/m zat. 12-17 uur

Instagram Quintessens op Instagram