Dorry van Haersolte, Ellie Hahn, Guus Röell - Fine Arts & Antiques
Dorry van Haersolte, Ellie Hahn,
Guus Röell - Fine Arts & Antiques
werken op papier en hout, beelden, antiek & exotica
30 september t/m 30 oktober 2021
do. t/m zo. 13 - 17 uur
Hoe goed hedendaagse kunst met antiek kan worden gecombineerd, is te zien op de tentoonstelling die Galerie Quintessens voor dit najaar op het programma heeft staan. De galerie presenteert dan actueel werk van Dorry van Haersolte en Ellie Hahn, en objecten van antiquair Guus Röell.
Dorry van Haersolte maakt naast beelden van brons, gietijzer, hout en steen ook werk op zwaar, handgeschept papier. Haar inkttekeningen gaan over de onbereikbaarheid van de horizon en het landschap als spiegel van de menselijke geest.
In dezelfde ruimte worden de abstracte, tweedimensionale werken van Van Haersolte gecombineerd met figuratieve beelden in brons en steen van Ellie Hahn. Dit oeuvre bestaat voor een groot deel uit vrouwenfiguren. Kenmerkend is de monumentale benadering van de menselijke gestalte. Ellie Hahn is een van de weinige vrouwelijke kunstenaars die werkt met natuursteen. Ze houdt van de lichamelijke uitdaging waarvoor het materiaal haar stelt. In 1977 ontving zij de prestigieuze gouden Prix de Rome.
Guus Röell is al ruim 35 jaar actief als zelfstandig antiquair. Zijn specialisme betreft antiek en exotica afkomstig uit de wereldwijde handelsposten van o.a. de VOC en WIC, objecten uit de tijd van de eerste Europese ontdekkingsreizen tot voorwerpen uit de late 19de eeuw, de decennia van avontuurlijke expedities en frequente reizen over de oceanen.
Dorry van Haersolte studeerde aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Zij maakt naast beelden van brons, gietijzer, hout en steen ook tweedimensionaal werk hetgeen zij als driedimensionaal ervaart. Hiervoor gebruikt zij meestal zwaar papier, geschept uit water uit een onpeilbaar diep meer, Oost-indische inkt en andere materialen. Dit papier laat zij speciaal in Spanje maken. Haar werk geeft haar fascinatie weer voor natuurlijke processen en de kracht waarmee die zich voltrekken. Haar inkttekeningen zijn bevroren momenten uit een stroom van bewegingen en gaan over de onbereikbaarheid van de horizon en het landschap als spiegel van de menselijke geest. Veel van haar tekeningen bestaan uit doorlopende lijnen, zonder begin en einde: “De beweging tekenen is sporen volgen en trekken in onbekende richtingen zonder aankomst”, aldus de kunstenaar. Om het juiste ritme te bereiken werkt ze in een hoge mate van concentratie.
Foto: Ruben de Heer
Tijdens een workshop van de Britse beeldhouwer van Indiase afkomst Anish Kapoor op de Jan van Eijck Academie, kreeg ze een inzicht dat zij tot op de dag van vandaag koestert. “Hij zei: ‘Hang je werk aan de muur en kijk naar het verschil in sfeer en uitdrukking. Ik teken met inkt dus ligt mijn papier altijd op de grond. Maar wat er gebeurt als je het ophangt! Ik doe het ook met dingen uit de natuur; een blad of boomschors dat net de vorm heeft die me aanspreekt; dat is heel bijzonder!”
Dorry van Haersolte laat zich inspireren door het landschap, ze wandelt veel in rivier- en kustgebieden, maar ook dans en muziek hebben hun invloed. De choreografieën van Pina Bausch bijvoorbeeld, of het beeldende werk van componist John Cage. “We kennen elkaar via de Rietveld Academie.” De wisselwerking tussen beeldende kunst en muziek kan haar ook uitermate boeien, evenals de handschriften van componisten en de manier waarop ze hun noten noteren. “Dat ligt dicht aan tegen mijn serie Soundhorizons, daaruit wil ik zeker wat laten zien op de expositie in Galerie Quintessens.”
Foto: Michiel Elsevier Stokmans
Sinds zij de Rijksakademie verliet, werkt Ellie Hahn aan een gestaag groeiend oeuvre dat deels bestaat uit vrouwenfiguren. Kenmerkend is de monumentale benadering van de menselijke gestalte. De beelden heten naar de vrouwen die ervoor poseerden, zoals het levensgrote stenen beeld ‘Desirée’, gehakt uit graniet, dat de Utrechtse Maliebaan siert. Het opvallende contrast tussen de gepolijste en ruw gelaten gedeeltes verlevendigt het oppervlak van dit beeld. Soms zoekt Ellie Hahn de uitdaging in het weergeven van een abstract idee of begrip. Zo maakte zij de serie ’Vier jaargetijden’, ‘Ochtend’, ‘Ontmoeting’ en andere werken die getuigen van een poëtische verstilling. Ellie Hahn behoort tot de weinige vrouwelijke kunstenaars die werken in natuursteen. Zij noemt natuursteen ‘materiaal met karakter’ en houdt van de lichamelijke uitdaging waarvoor het materiaal haar stelt. Haar meest recente stenen beeld, ‘Moeder’, hakte zij in kalksteen
In haar werk streeft Ellie Hahn naar eenvoud en essentie met een grote ruimtelijke werking. Zij benadert de vorm abstract en gaat uit van massa, richtingen, maat, ritmes en komt door weinig te detailleren tot de kern. Door haar beelden van brons of steen te bekijken, betreedt de beschouwer een wereld waarin aandacht, concentratie, stilte en schoonheid realiteiten zijn. Het zijn beelden die voor zichzelf spreken én ontroeren. In 1977 ontving Ellie Hahn de prestigieuze gouden Prix de Rome.
Naast het stenen beeld ‘Desirée’ aan de Maliebaan heeft Ellie Hahn in Utrecht beelden staan aan het Koekoeksplein (‘Nijlpaard’, diabaas’) en in het plantsoen van de Van Hogendorpstraat (‘Ochtend’, brons). In de Leidse binnenstad staat een borstbeeld van natuurkundige en Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes dat Ellie hahn in 2008 in opdracht van de Leidse Universiteit Leiden maakte. Het is een van de vele tientallen portretten van haar hand die zij in opdracht vervaardigde.
Al ruim 35 jaar is Guus Röell actief als zelfstandig antiquair. Zijn specialisme betreft antiek en exotica afkomstig uit de wereldwijde handelsposten van de VOC en de WIC. Ook historische objecten uit de Portugese en Engelse vestigingen in het oostelijk- en westelijk halfrond hebben zijn belangstelling. Het gaat hierbij om voorwerpen die te maken hebben met de eerste Europese ontdekkingsreizen, vanaf de vroege 16de eeuw, tot -veel later- de frequente reizen over de oceanen in de late 19de eeuw.
Zijn verzamelgebied strekt zich uit van meubelen en sieraden, schilderijen en prenten tot allerlei kunstvoorwerpen van goud, zilver, ivoor, schildpad en tropisch hout. Verder toont hij porselein en lakwerk, speciaal gemaakt voor de Europese markt in China en Japan. Guus Röell - Fine Art & Antiques is gevestigd in Maastricht. Onlangs heeft Guus Röell in het centrum van Amsterdam samen met Dickie Zebregs een winkel geopend. In Galerie Quintessens in Utrecht installeert Guus Röell een ‘Wunderkammer’.
Foto: Michiel Elsevier Stokmans
Met dank aan Maaike Staffhorst en Peter ter Veer.